Styl życia

Co warto wiedzieć o kawie? Jakie są jej rodzaje?

Co warto wiedzieć o kawie? Jakie są jej rodzaje?
0

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Niekiedy staje się to codziennym rytuałem, podobnie zresztą jak tzw. kawa po obiedzie, do której jemy coś słodkiego. Co ciekawe, sposobów parzenia kawy jest bardzo dużo, podobnie jak jej odmian. Co warto wiedzieć o kawie i jak ją przechowywać? Sprawdzimy to w dzisiejszym artykule!

Skąd pochodzi kawa i jakie są jej rodzaje?

Kawa pozyskiwana jest z roślin kawowca. W zależności od rodzaju, nasiona kawy mogą różnić się swoim wyglądem. Najczęściej jednak przybierają kształt podłużny z charakterystycznym pęknięciem w kształcie litery “s” po środku. Kawę najczęściej podaje się na gorąco, ale co ciekawe, jest ona na tyle uniwersalnym napojem, że można podawać ją również w formie mrożonej z kostkami lodu. Sama kawa pochodzi z Etiopii, gdzie pierwotnie korzystano z dobrodziejstw owoców kawowca, ale mimo wszystko nie uprawiano tej rośliny.

Rodzaje kawy i sposoby jej parzenia

Sprawdźmy zatem, jakie są rodzaje kawy oraz na jakie sposoby można ją parzyć. Przede wszystkim wyróżnia się ziarna Arabiki i Robusty. Mają zbliżone do siebie kształty, ale główna różnica jest w ich smaku. Podczas gdy kawa Robusta jest cierpka i lekko gorzkawa, tak Arabica to istny wachlarz smaków. Jest delikatna i subtelna. Niemniej w ziarnach Robusty znajduje się więcej kofeiny, przez co polecana jest ona osobom, które pragną szczególnie pobudzić swój organizm i dostarczyć sobie dawkę większej energii.

Oczywiście smak i aromat kawy zależy także od sposobu jej parzenia. Klasyczna kawa turecka to tylko jeden z kilkudziesięciu popularnych przykładów parzenia kawy. Do tego grona zalicza się chociażby Ristretto, czyli kawa Espresso z dodatkiem alkoholu czy Mocha, do której oprócz mleka dodaje się odrobinę czekolady. Ponadto w powszechnym użyciu spotkamy się z kawą parzoną po Irlandzku czy Wiedeńsku.

Jak przechowywać kawę?

Świeżo zmielona kawa bardzo szybko traci swój wyjątkowy aromat. Z tego powodu należy przede wszystkim trzymać kawę w szczelnym opakowaniu i zacienionym miejscu. Najgorsza jest jednak wilgoć, która powoduje zbrylanie się ziarenek kawy. Ta najczęściej powodowana jest fatalnym błędem, czyli trzymaniem kawy w lodówce. Z tych powodów kawy mielone zawsze sprzedawane są w próżniowych opakowaniach, dzięki czemu mogą zachować swoją świeżość przez wiele miesięcy od daty ich produkcji.

Ekspres do kawy – na co zwracać uwagę przy zakupie ekspresu do kawy

Previous article

Płytki na taras – jakie płytki wybrać? Jak wybrać odpowiednią płytkę podłogową na taras? Gres, płytki drewnopodobne

Next article

Comments

Comments are closed.