A co powiecie na połączenie sernika z truskawkami na kruchym cieście, czy to nie doskonały pomysł, aby zachwycić swym wypiekiem gości czy rodzinę. W brew pozorą robi się go dość szybko, a gwarantuję, że zachwyci on każdego. Do zrobienia sernika z owocami potrzebujemy:
Ciasto kruche:
– 350 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 60 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
– 1 kg Twarogu tłustego
– 4 małe lub 3 duże jajka
– 3/4 szklanki cukru drobnego
– 20 g cukru z prawdziwą wanilią
– 60 g masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 200 g truskawek
- Polecamy stronę naszego partnera: tinden.pl
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania.
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta, do miski wsypujemy mąkę, cukier pudre, oraz masło, śmietanę, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy do powstania zwartego ciasta. Zawijamy nasze ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na dwie części. Jedna z nich ma być nieco większa od drugiej, tą większą wykładamy na dno tortownicy, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia, ciasto formujemy po całej tortownicy na spodzie po czym lekko nakłuwamy widelcem. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika tym razem także ownięte w folię. Nasze ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 15minut. W tym czasie możemy zająć się masą serową. Nasz twaróg musi przemielić przez maszynkę, po czym dodajemy do niego jajka, cukier, cukier wanilowy, masło, mąkę ziemniaczaną, całość miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia się składników. Dzięki temu powstanie nam piękna masa. Gdy nasz spód ciasta się upiecze lekko wyciągamy go i nakładamy na niego masę serową, po czym przekrojone truskawki układamy na masie serowej. Na owoce posypujemy naszą drugą część ciasta, którą musimy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypujemy po całym cieście, nastepnie ponownie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut, po tym czasie ustawiamy niższą temperaturę 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut, proces pieczenia jest dość długi, ale sernik potrzebuje troszkę czasu w piekarniku. Gdy czas minie wyłączmy piekarnik uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy ciasto w piekarniku przez parę minut, po czym możemy je wyciągnąć, gdy ostygnie opruszamy cukrem pudrem.
Tekst dzięki naszym sponsorą: finanse-ngo.pl oraz dctrue.pl
Comments