Biznes i przemysł

Wędzarnie Borniak – ciesz się smakiem wędzonych mięs

0

Wędzenie stało się popularnym hobby dla wielu ludzi na świecie. Może być używane do konserwacji mięsa, poprawy smaku, stanowić alternatywę dla komercyjnie pakowanych produktów spożywczych, pomóc zaoszczędzić pieniądze poprzez użycie własnych składników zamiast kupowanych w sklepie, dać kontrolę nad tym, jakie przyprawy są używane i zmniejszyć ilość soli w pożywieniu. Żywność wystawiona na działanie dymu, sprawia, że smaki drewna lub innego tlącego się środka przenikają do niej. Im dłużej produkty są poddawane temu procesowi, tym silniejszy staje się ich smak.

Wędzarnie elektryczne Borniak – czym są zrębki wędzarnicze i generator dymu

Wędzarnie Borniak, to wędzarnie elektryczne, nadające się zarówno do zastosowań domowych jak i w przemyśle. Proces wędzenia przebiega intuicyjnie a same wędzarnie Borniak są proste w obsłudze. Konstrukcja wędzarni pozwala na jednoczesne wędzenie mięsa, ryb oraz serów. Całość wykonana jest z blachy nierdzewnej, dzięki temu, wędzarnie Borniak cechuje atrakcyjny wygląd, trwałość, odporność na zabrudzenia oraz wysoka jakość wykonania.

Wędzarnia elektryczna Borniak składa się z dwóch modułów. Pierwszym jest szafa wędzarnicza – jej pojemność może wynosić 70 lub 150 litrów, w zależności od konkretnego modelu. Regulowane uchwyty pozwalają dostosować jej przestrzeń tak, by mogła być maksymalnie wykorzystana. Drugim elementem wędzarni Borniak jest generator dymu. Generator dymu pracuje niezależnie, zamontowana w nim grzałka elektryczna o niskiej mocy, odpowiada za spalanie zrębków wędzarniczych. Zrębki wędzarnicze to drobno poszatkowane ścinki z drzew liściastych i owocowych. Powstały dym w wyniku ich spalania wzbogaca smak i aromat wędzonych potraw, ich spalanie zachodzi samoczynnie podczas pracy generatora dymu.

Wędzarnie Borniak wyposażone są w grzałkę z termostatem, dzięki czemu nie musimy martwić się o uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Podobnie jak w przypadku generatora dymu, proces kontroli temperatury jest całkowicie zautomatyzowany, a do jego obsługi wystarczy jeden przycisk.

Podczas procesu wędzenia, produkty (zwłaszcza mięsne) oddają wodę oraz tłuszcz którego spalanie może być niezdrowe. Wędzarnie elektryczne Borniak wyposażone są w ociekacze tłuszczu, które odprowadzają skapujący tłuszcz w taki sposób by grzałka elektryczna oraz zrębki wędzarnicze pozostały suche.

Wędzone produkty bez chemicznych dodatków? – Wędzarnie Borniak

Wędzenie jest preferowane przez wiele osób jako skuteczny środek konserwowania żywności, ponieważ może usunąć patogeny, takie jak bakterie i wirusy, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Jednocześnie, wędzenie może nadać żywności smak dymu, wzbogacając jego smak. Proces wędzenia przebiega w pełni pod naszą kontrolą, toteż możemy w pełni decydować jak dużo soli i innych substancji posiadają nasze wędzone produkty. Zakup wędzarni to prosty sposób na to, aby zmniejszyć ilość konserwantów i chemicznych dodatków w naszej diecie.

Wędzarnia elektryczna Borniak – Wędliny i inne wyroby bez chemii i konserwantów w warunkach domowych

Sam proces wędzenia jest czynnością stosunkowo nieangażującą, jednak zanim przystąpimy do wędzenia, nasze wędzonki muszą zostać odpowiednio przygotowane. Do tego celu warto wyposażyć się w kilka akcesoriów, tak byśmy byli w stanie to zrobić w domowych warunkach. Oprócz zestawu noży, wagi czy maszynki do mięsa, które już pewnie mamy na naszym wyposażeniu, warto zaopatrzyć się w lejek do nadziewania kiełbas oraz siatki wędzarnicze i nici. Dzięki tym dodatkom, będziemy w stanie wędzić pyszne kiełbasy i mięsa oraz nadać im pożądany kształt. Warte uwagi są też strzykawki do marynaty, dzięki którym będziemy w stanie dozować marynatę wprost do wnętrza wędzonego produktu. Nie jest to wprawdzie konieczne, mięso możemy mieszać z przyprawami i innymi ziołami bezpośrednio w naczyniach do wymieszania mięsa, ale dodatkowe wstrzyknięcie marynaty z pewnością poprawi smak potraw wyciągniętych z naszej wędzarni.

Możemy zaopatrzyć się także w termometr szpilkowy służący do tego by sprawdzić temperaturę wewnątrz wędzonego mięsa, oraz termometr kotłowy. Ten z kolei, pozwoli nam zmierzyć temperaturę wody podczas parzenia.

Ceny elektrycznych wędzarni Borniak oscylują między dwoma a pięcioma tysiącami w zależności od modelu i oferty. Jeżeli nasza wędzarnia jest używana okresowo, warto zaopatrzyć się w dodatkowy pokrowiec na wędzarnię. Dzięki niemu, możemy ochronić naszą wędzarnię, przed szkodliwym oddziaływaniem warunków atmosferycznych.

Wędzarnia Borniak, to produkt dedykowany zarówno amatorom wędzenia jak i do profesjonalnych wędzarni. Obsługa urządzenia jest prosta, kontrola generatora dymu odbywa się za pomocą jednego przycisku, a za pomocą podajnika generatora dymu możemy łatwo dodać zrębki z drzew liściastych i owocowych, tym samym wytwarzając dym dzięki któremu nasze wędliny uzyskają niepowtarzalny smak. Proces wędzenia jeszcze nigdy nie był tak łatwy i satysfakcjonujący, dzięki linii produktów Borniak.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

Materac ortopedyczny

Previous article

Hurtownia budowlana Batel – najlepsza hurtownia z materiałami budowlanymi w Wielkopolsce

Next article

Comments

Comments are closed.